Ona se naširoko koristi zbog svojih ljekovitih svojstava.
No što čini ovaj začin tako posebnim su njegova anti-aging, anti-upalna i antioksidativna svojstva.
Aktivni spoj u kurkumi se zovekurkumin i on je detaljno proučavan tokom proteklih godina. On je vrlo koristan zbog svojih antiseptičkih, protivupalnih i antioksidativnih svojstava.
Osim kurkumina, kurkuma sadrži i druge hranjive tvari kao što su vitamini, minerali, kalcij i vlakna, a još potpuno je netoksična.
Stoga, ona je potpuno sigurna za upotrebu. Zdravstvene prednosti kurkume:
Poboljšava raspoloženje
Kontroliše dijabetes
Detoksikacija jetre
Poboljšava probavu
Spriječava Alzheimerovu bolest
Održava srce zdravim
Liječi rane
Spriječava artritis i djeluje kao prirodni ubica bolova
Spriječava rak
Čini kožu zdravijom i ljepšom
Kurkuma je dobra u prevenciji pigmentaciju kože i toniranju kože. Redovita upotreba na vašoj koži utiče na njen sjaj.
RECEPTI
Sve što trebate učiniti je pomiješati prstohvat praha kurkume s pastom izrađenom od pola kašičice soka od limuna, kašičice soka od paradajza, te prstohvat brašna.
Nanesite smjesu na tamne krugove oko očiju i pustite da odstoji 10 minuta. Ova smjesa je jedna od najboljih prirodnih lijekova za liječenje podočnjaka, i ima sposobnost ih ukloniti u bilo kom trenutku.
Druga mogućnost je da koristite smjesu izrađenu od kurkume u prahu i soka od ananasa. Neka smjesa odstoji oko očiju tokom 10 minuta, a rezultat će biti svijetla koža.
Da li ste čuli za “Zlatno mlijeko”? Ovaj drevni jogijski lijek je naširoko korisšten za liječenje različitih zdravstvenih problema, uključujući i parazite, infekcije bubrega, gube, infekcije mjehura, virusnih infekcija, proljeva, groznica, prehlada, bolova u mišićima, bronhitisa, glavobolje i artritis.
RECEPT ZA “ZLATNO MLIJEKO”
Sastojci:
1 čaša mlijeka
½ kašičice ekstra djevičanskog kokosovog ulja
1 kašičica sirovog meda
½ kašičice mljevene kurkume
¼ kašičice svježe mljevenom crnog papra
Upustvo:
Prvo, zagrijte mlijeko i dodajte cimet. Zatim dodati kokosovo ulje, med, kurkumu, i papar. Miješajte stalno dok se smjesa ne zagrije do vrenja. Pobrinite se da ne dođe do vrenja.
Procijedite i zlatno mlijeko je spremno!
Napomena:
Preporučuje se da se promiješa prije nego se popije, jer nisu svi od sastojaka topljivi. Ne zaboravite podijeliti sa svojim prijateljima i porodicom na Facebooku, jer možda pomoći nekome u potrebi!
Nema komentara:
Objavi komentar